5 Feiten en fabels over duurzaam maandverband

5 Feiten en fabels over duurzaam maandverband

Het gebruik van duurzaam maandverband wint de laatste jaren aan populariteit vanwege de vele voordelen die het biedt. Duurzaam maandverband is een hele brede term, we doelen in deze blog op maandverband wat je kunt uitwassen om vervolgens opnieuw te gebruiken. Het is echter omgeven door enkele fabels en misvattingen. In deze uitgebreide blogpost gaan we dieper in op de feiten en fabels rond duurzaam maandverband, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw menstruatiebehoeften.

Fabel 1: Duurzaam maandverband is niet geschikt voor alle menstruaties.

Feit: Duurzaam maandverband is er in verschillende absorptievermogens, van licht tot zwaar.

De term "duurzaam maandverband" is breed en kan verwarrend zijn. We gebruiken in deze blog de term "duurzaam maandverband" om te verwijzen naar herbruikbare maandverbanden gemaakt van stof.

Vroeger was duurzaam maandverband inderdaad minder geschikt voor zware menstruaties. Het absorptievermogen was beperkt en de materialen waren minder efficiënt.

Tegenwoordig is er echter een breed scala aan stoffen maandverbanden beschikbaar, met verschillende absorptievermogens, materialen en pasvormen. Er zijn opties voor:

 • Lichte menstruaties: Inlegkruisjes van stof zijn perfect voor lichte spotting of als back-up tijdens je ovulatie.
 • Gemiddelde menstruaties: Maandverbandjes van stof met een medium absorptievermogen zijn ideaal voor de meeste dagen van je menstruatie.
 • Zware menstruaties: Wasbare maandverbanden met een hoog absorptievermogen zijn speciaal ontworpen voor hevige bloedingen. Ze kunnen evenveel of zelfs meer bloed vasthouden dan wegwerpmaandverband van super absorberende materialen.

Onderzoek toont aan:

 • In een studie van de Universiteit van Gent bleek dat stoffen maandverband net zo effectief was als wegwerpmaandverband in het absorberen van bloed.
 • Deelnemers aan de studie gaven de voorkeur aan wasbaar maandverband vanwege het comfort, de duurzaamheid en de kostenbesparing.

Conclusie:

Duurzaam maandverband is een prima optie voor vrouwen met alle soorten menstruaties. Het is belangrijk om te kiezen voor het juiste absorptievermogen en materiaal voor jouw behoeften.

Extra tips:

 • Probeer verschillende merken en modellen herbruikbaar maandverband om te vinden wat het beste bij je past.
 • Lees reviews van andere gebruikers online.
 • Was je wasbare maandverband volgens de instructies van de fabrikant.

Door te kiezen voor herbruikbaar maandverband, bespaar je geld, vermindert je afval en maak je een duurzame keuze.

Fabel 2: Duurzaam maandverband veroorzaakt een vieze geur.

Feit: In tegenstelling tot wegwerpmaandverband, dat vaak geurstoffen bevat om geuren te maskeren, veroorzaakt duurzaam maandverband geen onaangename geur. Het gebruik van natuurlijke materialen zoals katoen en/of bamboevezels helpt geuren te verminderen, omdat deze materialen van nature beter ademend zijn en vocht beter absorberen. Geuren tijdens de menstruatie zijn een natuurlijk proces en worden niet veroorzaakt door het gebruik van duurzaam maandverband.

Fabel 3: Duurzaam maandverband is niet geschikt voor sporten.

Feit: Duurzaam maandverband kan net zo goed geschikt zijn voor sporten als wegwerpmaandverband. . Wasbare maandverbanden zijn ontworpen om op hun plaats te blijven en lekkages te voorkomen, zodat je je kunt concentreren op je prestaties zonder je zorgen te maken over ongemak of doorlekken. Bovendien biedt het ademend vermogen van wasbaar maandverband meer comfort tijdens het sporten, in vergelijking met wegwerpmaandverband.

Fabel 4: Duurzaam maandverband is moeilijk te onderhouden.

Feit: Het onderhouden van duurzaam maandverband is eenvoudig en gemakkelijk. Na gebruik spoel je het maandverband uit om eventuele vlekken te verwijderen en bewaar je het in een wetbag totdat je het kunt wassen. Je kunt ervoor kiezen om het in de wasmachine te doen of het met de hand te wassen. Er zijn speciale waszakjes beschikbaar om het proces te vergemakkelijken. Duurzaam maandverband kan met vergelijkbare zorg worden behandeld als ander wasgoed. Met een goede verzorging gaat wasbaar maandverband lang mee en blijft het in optimale staat.

Fabel 5: Duurzaam maandverband is duur

Duurzaam maandverband: een investering met langetermijnvoordeel

Hoewel de aanschaf van herbruikbaar maandverband een initiële investering vereist, kan het op de lange termijn kosteneffectiever zijn dan wegwerpmaandverband.

De kosten van wegwerpmaandverband:

 • Wegwerpmaandverband is een terugkerende kostenpost.
 • De maandelijkse of jaarlijkse kosten variëren, afhankelijk van de menstruatiecyclus en behoefte.
 • De gemiddelde vrouw spendeert honderden euro's per jaar aan wegwerpmaandverband.

De voordelen van herbruikbaar maandverband:

 • Wasbaar maandverband is herbruikbaar.
 • De initiële investering is hoger, maar daarna bespaar je geld.
 • Wasbaar maandverband kan jarenlang meegaan.
 • De gemiddelde besparing per jaar is €50 tot €100.

Investeren in wasbaar maandverband:

 • Kies voor hoogwaardig wasbaar maandverband. Bijvoorbeeld van LottePads
 • Ga na hoeveel je kunt besparen gedurende je menstruatiejaren.
 • Duurzaam maandverband is goed voor je portemonnee en het milieu.

Tips om te besparen op duurzaam maandverband:

 • Koop tweedehands wasbaar maandverband.
 • Maak gebruik van kortingsacties.
 • Investeer in een starterskit.
 • Was je wasbaar maandverband goed, zodat het lang meegaat.

Conclusie:

Wasbaar maandverband is een verantwoorde keuze die je op de lange termijn, geld bespaart.

Hier zijn nog enkele feiten over dit duurzame alternatief.

1. Duurzaamheid en Milieuvriendelijkheid:

Duurzaam maandverband is een duurzaam alternatief voor wegwerpmaandverband. Het is herbruikbaar en helpt de hoeveelheid afval te verminderen die anders in de vuilnisbelten terecht zou komen. Volgens schattingen kan een menstruerende persoon in haar leven tot wel 11.500 wegwerpmaandverbanden gebruiken, wat aanzienlijke milieueffecten heeft. Door te kiezen voor duurzaam maandverband draag je bij aan het behoud van het milieu en verminder je jouw ecologische voetafdruk.

3. Comfort en Ademend Vermogen:

Duurzaam maandverband wordt meestal gemaakt van zachte, natuurlijke materialen zoals katoen of bamboevezels. Deze materialen zorgen voor een beter ademend vermogen en verminderen het risico op irritatie en jeuk tijdens je menstruatie. In tegenstelling tot wegwerpmaandverband, dat vaak synthetische materialen en chemicaliën bevat, laat wasbaar maandverband lucht circuleren, waardoor het comfortabeler aanvoelt en helpt om overmatig vocht en warmte te verminderen.

4. Aanpasbaarheid en Absorptievermogen:

Duurzaam maandverband is verkrijgbaar in verschillende maten, absorptieniveaus en stijlen. Hierdoor kun je het maandverband aanpassen aan jouw individuele behoeften en voorkeuren. Of je nu een lichte, gemiddelde of zware menstruatie hebt, er is een duurzaam maandverband dat aan jouw eisen voldoet. Bovendien kun je afhankelijk van de flow en de dag van je menstruatie kiezen voor verschillende absorptieniveaus. Dit maakt het gemakkelijk om het juiste comfort en de juiste bescherming te vinden voor elke fase van je cyclus.

5. Geschikt voor gevoelige huid:

Duurzaam maandverband is ideaal voor mensen met een gevoelige huid of allergieën. Het bevat geen schadelijke chemicaliën of geurstoffen die irritatie kunnen veroorzaken, waardoor het zachter en vriendelijker is voor je huid. Veel wegwerpmaandverband bevat synthetische materialen en potentieel irriterende chemicaliën, zoals chloor en parfums, die bijdragen aan huidirritaties en allergische reacties. Met stoffen maandverbanden verminder je het risico op huidproblemen en creëer je een gezondere menstruatie-ervaring.

Conclusie:

Duurzaam maandverband biedt vele voordelen, waaronder duurzaamheid, kostenbesparing, comfort, aanpasbaarheid en geschiktheid voor mensen met een gevoelige huid. Het doorbreken van de fabels en het kennen van de feiten is essentieel om een weloverwogen beslissing te nemen over welk menstruatieproduct het beste bij jou past. Overweeg voor jezelf of je nu genoeg weet om over te stappen op een duurzaam alternatief voor je menstruatie.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.