De meest gestelde vragen over wasbaar maandverband.

Is uitwasbaar maandverband hygiënisch?

Ja, uitwasbaar maandverband is hygiënisch, mits je het goed gebruikt en onderhoudt. Na elk gebruik moet het maandverband goed worden schoongemaakt en gewassen volgens de instructies van de fabrikant. Je kunt het bewaren in een wetbag of een open emmer en vervolgens wassen op een programma van maximaal 60 graden. Door het maandverband goed te laten drogen, zorg je ervoor dat het net zo hygiënisch is als wegwerpmaandverband.

Hoe was ik wasbaar maandverband?

Spoel het maandverband na gebruik uit met koud water en was het daarna op een normaal wasprogramma met een mild wasmiddel. Gebruik geen wasverzachter, omdat dit de absorptie kan verminderen. Je kunt het maandverband in de droger stoppen op een lage temperatuur, maar aan de lucht drogen verlengt de levensduur. Was het apart van andere kleding om verstrikking en kleurverlies te voorkomen.

Zijn wasbare maandverbanden net zo absorberend als wegwerpmaandverband?

Ja, wasbare maandverbanden zijn net zo absorberend als wegwerpvarianten en vaak zelfs beter. Dit komt doordat ze gemaakt zijn van hoogwaardige absorberende materialen.

Hoe vaak moet ik wasbaar maandverband vervangen?

Vervang het maandverband elke 4-6 uur om hygiëne te garanderen. Dit hangt af van je menstruatiepatroon en persoonlijke voorkeur. Vervang het sneller als het doorweekt raakt of begint te lekken. Gebruik 's nachts speciaal nachtmaandverband of een menstruatiecup voor extra bescherming.

Hoe zit het met de geur van wasbare maandverbanden?

Omdat wasbare maandverbanden ademen zorgt dit er voor dat er minder geurtjes ontstaan. Wegwerpmaandverbanden zijn voor 90% gemaakt uit plastic, dit geeft een broeierig gevoel. Bacteriën vinden dit een fijn klimaat en zorgen voor de geur. Het is belangrijk om je maandverband regelmatig te verschonen om eventuele geur te beperken.

Wat zijn de voordelen van uitwasbaar maandverband?

  • Milieuvriendelijk: Het is herbruikbaar en vermindert de hoeveelheid afval.
  • Kosteneffectief: Ondanks de hogere initiële kosten bespaar je op de lange termijn.
  • Gezondheid: Geen chemicaliën of parfums, en bevordert luchtstroom.
  • Comfortabel: Gemaakt van zachte, ademende materialen.
  • Maatwerk: Verkrijgbaar in verschillende maten en absorptieniveaus.

Zijn wasbare maandverbanden veilig voor de huid?

Ja, wasbare maandverbanden zijn veilig voor de huid, vooral omdat ze geen chemicaliën bevatten die vaak in wegwerpproducten worden gebruikt. Ze zijn een goede keuze voor mensen met een gevoelige huid of allergieën

Hoe lang duurt het voordat ik gewend ben aan wasbaar maandverband?

Het verschilt per persoon. Probeer verschillende maten en types om te zien welke het beste bij je passen. Meestal duurt het enkele cycli om eraan te wennen. Zorg ervoor dat je het goed wast en onderhoudt volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Hoeveel wasbaar maandverband heb ik nodig?

Het aantal hangt af van de lengte van je menstruatie en hoe vaak je ze wilt wassen. Een algemene richtlijn is om 20-25 maandverbanden te hebben. Stem het aantal af op je menstruatiepatroon (5 dagen * 4 verbanden + 1 voor de nacht = +/- 25 (zie vraag "Hoe vaak moet ik uitwasbaar maandverband vervangen?").

Hoe bewaar ik wasbaar maandverband als ik onderweg ben?

Bewaar het maandverband in een waterdichte wetbag. Zorg ervoor dat je zowel schone als gebruikte maandverbanden in aparte vakken bewaart. Zo kun je ze hygiënisch mee naar huis nemen en wassen. Lees meer in deze blog

Kan ik wasbaar maandverband 's nachts gebruiken?

Ja, gebruik speciaal nachtmaandverband dat extra lang is en een hoger absorptievermogen heeft. Combineer het eventueel met een menstruatiecup voor extra bescherming.

Kan ik wasbaar maandverband gebruiken tijdens het sporten of zwemmen?

  • Sporten: Ja, wasbaar maandverband is uitstekend voor sportactiviteiten als je de juiste maat kiest die goed blijft zitten.
  • Zwemmen: Dit wordt afgeraden, omdat het water absorbeert en zwaar wordt. Gebruik liever menstruatieondergoed, of menstruatiecups voor zwemmen.

Kan ik wasbaar maandverband na de bevalling gebruiken?

Ja, zodra het bloedverlies afneemt, kun je overstappen op wasbaar kraamverband. Overleg altijd met je verloskundige of gynaecoloog om te bepalen of het op dat moment veilig is om te gebruiken. Het kan ook handig zijn het gebruik vooraf af te stemmen met je kraamverzorgster, die zal je verbanden tijdens de eerste dagen mogelijk wassen.

Waarom zou je wasbaar maandverband kopen als je dit steeds moet verschonen?

Wasbaar maandverband is net als vele andere menstruatieproducten een manier om je menstruatiebloed op te vangen, zodat het niet in je kleding lekt. Net zoals bij wegwerp maandverband, tampons, menstruatiecups en menstruatie ondergoed, moet wasbaar maandverband ook een keer worden vervangen.
Lees meer.