Wat is het verschil tussen maandverband en inlegkruisjes

Wat is het verschil tussen maandverband en inlegkruisjes

Inlegkruisjes en maandverband zijn beide hygiëneproducten die iemand kan gebruiken tijdens hun menstruatiecyclus. Hoewel ze vergelijkbaar zijn, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee producten. In deze blog zal ik bespreken wat de verschillen tussen de wasbare varianten zijn en welk product het beste bij jou past. Deze blog gaat over de producten van LottePads, andere merken zullen ander advies geven en andere opname capaciteiten hanteren.

Wat is een wasbaar inlegkruisje?

Een wasbaar inlegkruisje is een dun en klein absorberend stukje materiaal dat in het ondergoed wordt geplaatst om, vaginale afscheiding, urine-incontinentie te absorberen of kleine beetjes menstruatiebloed op te vangen. De producten zijn ontworpen om gedurende de dag te worden gedragen en kunnen helpen bij het voorkomen van vlekken op je ondergoed. Ze zijn gemaakt van zacht materiaal en zijn ontworpen om comfortabel te zijn. Wasbare Inlegkruisjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, zodat je kunt kiezen welke het beste bij jou past.

Wat is wasbaar maandverband?

Wasbaar maandverband is een absorberend materiaal dat wordt gebruikt om bloedverlies tijdens de menstruatiecyclus op te vangen. Gemaakt van stof dus uitwasbaar en elke maand opnieuw te gebruiken. Het bestaat uit een langwerpige lap met drukknoopjes aan het uiteinde van de vleugels. Deze vleugels klik je in het midden van je ondergoed aan de onderkant vast. Het verband kan variëren in grootte en dikte, afhankelijk van de hoeveelheid bloed dat je verliest. Deze producten zijn ontworpen om gedurende de dag te worden gedragen en moeten regelmatig worden vervangen wegens hygiëne redenen en om lekkage te voorkomen. 

Wat zijn de verschillen?

Hoewel beide ontworpen zijn om vocht te absorberen, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee producten:

Doel: Het doel van inlegkruisjes is om lichte afscheiding of urine-incontinentie te absorberen, terwijl het doel van maandverband is om bloedverlies tijdens de menstruatie op te vangen.

Dikte: Wasbare inlegkruisjes zijn dunner dan wasbaar maandverband. Maandverband van LottePads heeft een kern 1 tot 3 lagen stof. Deze kern neemt 16 × zijn eigen gewicht aan bloed op. 

Grootte: Inlegkruisjes zijn kleiner dan maandverband. Maandverband is groter en kan hevig bloedverlies opvangen.

Absorptievermogen: Wasbaar maandverband heeft een groter absorptievermogen (zo’n 20 tot wel 120 ml!) dan inlegkruisjes en kan meer bloedverlies opvangen. 

Draagtijd: Inlegkruisjes zijn ontworpen om gedurende de dag te worden gedragen en kunnen helpen, je hebt er zo'n 2-4 per dag nodig. Wasbaar maandverband moet regelmatig worden vervangen om hygiëne redenen en om lekkage te voorkomen, je hebt er zo'n 4-5 per dag nodig inclusief de nacht.

Uitwassen

Wasbare inlegkruisjes en maandverbanden zijn herbruikbaar, je wast ze na elke menstruatie uit in de wasmachine. Hoe dit het beste doet lees je in de wasvoorschriften die we hebben opgesteld. Elke maand opnieuw kun je deze ze gebruiken, dat maakt deze producten een duurzaam alternatief. Je zit nooit zonder en hoeft nooit voor het schap in de supermarkt of drogist te staan om een keuze te maken tussen alle gekleurde. Laat de verbanden aan de waslijn drogen, dit zorgt er voor dat ze veel bloed op zullen nemen.

Welk product is het beste voor jou?

Welk product het beste bij jou past, hangt af van je individuele behoeften en voorkeuren. Als je last hebt van veel afscheiding, urineverlies of je verwacht je menstruatie ieder moment, dan is een inlegkruisje ideaal voor jou. Er zijn inlegkruisjes voor bijna elk soort ondergoed en lichaamsbouw kan ook meespelen in de keuze voor het juiste inlegkruisje. 

Zo zijn er echte string inlegkruisjes voor in strings en Brazilian slips. Super handig als je graag strings draagt, het inlegkruisje is zo gevormd dat het niet tussen de billen gaat zitten, maar toch genoeg beschermd.


Mini inlegkruisjes voor als je het liefst een zo klein mogelijk inlegkruisje draagt. En voor jonge meiden een goed opstapje naar wasbaar. Jonge meiden kunnen voor hun eerste menstruatie al veel afscheiding verliezen, ook wel witte vloed genoemd. Dit kan opgevangen worden met een mini inlegkruisje.


Mini inlegkruisjes voor als je het liefst een zo klein mogelijk inlegkruisje draagt. En voor jonge meiden een goed opstapje naar wasbaar. Jonge meiden kunnen voor hun eerste menstruatie al veel afscheiding verliezen, ook wel witte vloed genoemd. Dit kan opgevangen worden met een mini inlegkruisje.

Inlegkruisjes zonder vleugels, als je veel fietst en kun je mogelijk last krijgen van de drukknoopjes. Daarom hebben we inlegkruisjes ontworpen zonder vleugels. Deze inlegkruisjes zijn ook heel handig om te dragen in boxers. Het inlegkruisje blijft goed zitten door de anatomische vorm en de stof aan de achterzijde.


Extra lange inlegkruisjes, dit model is handig als je ervaart dat inlegkruisjes makkelijk tussen de billen kruipen. De extra lengte wordt voorkomen dat dit gebeurd. Het extra lang inlegkruisje geeft net iets meer zekerheid en zit ontzettend comfortabel.

We hebben ook speciale incontinentie verbanden, speciaal ontwikkeld om meer dan een beetje urine op te vangen. De toplaag van deze verbanden is ultiem zacht en geeft een dry-feel effect. In de incontinentie verbanden zit een verborgen vochtwerende laag. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je niet doorlekt.

Bij wasbaar maandverband is het belangrijk dat je het formaat kiest die past bij het bloedverlies dat je ervaart. Dit kan betekenen dat je niet elke dag hetzelfde formaat draagt. 

Lichte maandverbanden zijn geschikt voor licht bloedverlies, de opnamecapaciteit bij de wasbare maandverbanden zijn zo’n 15 ml bij LottePads. Deze verbanden draag je aan het begin van je menstruatie of helemaal op het eind, als er bijna geen bloedverlies meer is.
Medium maandverbanden zijn de middenmoot, voor de normale tot hevigere dagen tijdens je menstruatie. De medium maandverbanden van LottePads nemen zo’n 30 ml op. Deze verbanden zijn heel fijn voor je de dagen dat je echt actief bloed verliest, meestal dag 2 en 3 bij de meesten.
Zware maandverbanden zijn geschikt voor hevige menstruatie dagen, gebruik ze voor in de nacht of zelfs als kraamverband. Zware maandverbanden van LottePads nemen zo’n 60 ml op. Deze verbanden zijn 31 cm, dit lijkt indrukwekkend lang, maar als je een meetlint zou pakken en op meet waar je jouw maandverband comfortabel zou dragen, zal je opvallen dat +/- 30c cm wel meevalt.
Dan zijn er nog onze echte kraamverbanden, voorzien van een verborgen vochtwerende laag. Deze verbanden houden makkelijk 120 ml en zelfs meer vast. Ze zijn 45 cm lang en zorgen er voor dat je comfortabel in bed kunt liggen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je doorlekt.

Welk product je kiest, is dus helemaal afhankelijk van je situatie, wil je advies? Dat kan! Ik help je graag op weg en ik kan aan de hand van een kort gesprek over je menstruatie je precies vertellen wat je nodig hebt. Wil je de producten eerst eens zien en voelen? Kom dan langs in mijn atelier op afspraak ben je welkom in Biddinghuizen. Per mail via contact@lottepads.com of via onze FAQ-pagina kun je je vragen stellen als mijn atelier te ver weg voor je is. Je kunt ook op de whatsapp knop drukken, dan krijg direct contact met Lotte.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.