Kan je maandverband door de wc spoelen?

Kan je maandverband door de wc spoelen?

Maandverband kun je beter niet door de wc spoelen. Dit kan ervoor zorgen dat de riolering verstopt raakt, en het is daarnaast slecht voor het milieu. Voorkom dus dat maandverband in het riool belandt, want het is enorm schadelijk voor het milieu en oppervlaktewater. De waterzuivering heeft het hierdoor extra zwaar. Wanneer maandverbanden in het riool terechtkomen, kunnen ze namelijk niet goed afgebroken worden. Dit leidt tot verstoppingen die dure reparaties vereisen en de efficiëntie van waterzuiveringsinstallaties verminderen.

Wegwerp maandverband

Wegwerp maandverband gooi je altijd in de prullenbak. Er zit meestal een plastic velletje bij wegwerp maandverband; deze kun je gebruiken om je gebruikte maandverband in op te rollen en vervolgens discreet weg te gooien. Staat er geen prullenbakje? Dat is heel vervelend, maar neem het verbandje mee naar een plek waar je het wel kunt weggooien. Het is belangrijk om te onthouden dat het doorspoelen van maandverband tot verstoppingen en milieuschade kan leiden. Door het correct weg te gooien, voorkom je niet alleen persoonlijke ongemakken, maar draag je ook bij aan een schoner milieu.

Herbruikbaar maandverband

Herbruikbaar maandverband moet je wassen. Na gebruik bewaar je het maandverband in een daarvoor bestemde wetbag of een emmer met koud water. Na je menstruatie gooi je alle maandverbanden in de wasmachine. Laat ze drogen en ze zijn weer klaar voor gebruik. Met wasbaar maandverband bespaar je veel afval en help je het plasticgebruik terug te dringen. Door herbruikbaar maandverband te gebruiken, draag je bij aan een duurzamere wereld en verminder je de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat. Daarnaast is herbruikbaar maandverband vaak gemaakt van zachtere en meer ademende materialen, wat het comfort verhoogt en de kans op huidirritaties vermindert.
Bekijk de maandverbanden in de LottePads shop

Conclusie

Het is duidelijk dat maandverband niet door de wc gespoeld mag worden. Dit voorkomt verstoppingen in de riolering en helpt het milieu te beschermen. Kies voor wegwerp maandverband altijd de prullenbak en overweeg herbruikbaar maandverband als een duurzamer alternatief. Met deze kleine aanpassingen kunnen we allemaal bijdragen aan een schonere en duurzamere planeet.

Terug naar blog