Ontdek 12 verbluffende voordelen van wasbaar maandverband: Alles wat jij moet weten.

wasbaar maandverband

Wat maakt wasbaar maandverband, maandverband en niet simpel een lapje stof. Voor mij was het een hele wetenschap om te kijken naar wat niet alleen mij zou beschermen tegen het niet doorlekken maar ook zo veel andere vrouwen die niet zouden doorlekken bij het gebruik van mijn maandverbanden. Ik vond dat serieus het meest stressvolle van het hebben van een bedrijf. Hebben andere mensen hier net zo veel baat bij als ik, of is het een flop?

Mijn eigen ervaring met wasbaar maandverband begon in 2015, voor mijn zoontje gebruikte ik wasbare luiers vanwege luieruitslag. Zelf ervaarde ik uitslag, broeierigheid, ik had vaak ontstekingen en keek nu niet echt uit naar mijn menstruatie elke maand. Maar wie wel toch?

Ik ging op onderzoek uit en kwam verschillende merken tegen. Na het een en ander geprobeerd te hebben, kwam ik er achter dat ik de pasvorm niet heel erg prettig vond. Dit inspireerde me om zelf achter de naaimachine te gaan zitten en zelf een inlegkruisje te maken. Tijdens mijn zwangerschap in 2016 kwam dit enorm van pas want elke keer als ik nieste had ik een ongelukje… Niet leuk om je met een dikke buik 6 keer per dag om te kleden kan ik je zeggen. En behoorlijk beschamend ook. Voor mij waren de wasbare inlegkruisjes een zegen, ik hoefde alleen nog maar mijn inlegkruisje te verschonen na zo’n ongelukje.

Hierna was het hek van de dam en wilde ik dit ook na mijn zwangerschap voor mijn kraam tijd en menstruatie. Mijn Kraam verzorgende was er enorm cool over en ze heeft me echt gesteund in deze keuze.

In 2016 verkocht ik mijn eerste inlegkruisjes en besloot toen een collectie te maken waarna ik ze verkocht op het Lorelei vrouwen festival in Zeewolde. Ik besloot hierna omdat het een succes was, mijn bedrijf te starten.

wasbaar maandverband
LottePads wasbaar maandverband

Huiduitslag door wegwerp maandverband

Als je ooit de ongemakken hebt ervaren zoals jeuk, irritatie en uitslag door wegwerp maandverband, dan ben je niet alleen. De frustratie huiduitslag op zo’n gevoelige plek kan niet alleen lichamelijk oncomfortabel zijn, maar ook mentaal belastend. Wij begrijpen dat en willen dat je weet dat je niet alleen staat in deze strijd.

Neem het voorbeeld van Sarah, een actieve jonge vrouw die, net als velen van ons, jarenlang wegwerpbare maandverbanden heeft gebruik. Ze leidt een druk leven, combineert werk, sociale verplichtingen en haar passie voor wandelen. Helaas ging ze elke maand gebukt onder een meedogenloze tegenstander: huiduitslag. En dit had echt effect op haar dagelijkse bezigheden. Het doet pijn, en zelfs na je menstruatie word ze herinnerd aan het dragen van maandverband.

Ondanks het proberen van verschillende merken en “gevoelige huid” opties, bleef de uitslag van Sarah aanhouden. De constante jeuk, roodheid en het ongemak begon haar zelfvertrouwen aan te tasten. Het leek op een eindeloze cyclus van ongemak, en ze verlangde naar een oplossing.

*Een Wereld Zonder Huiduitslag*

Laten we ons nu een wereld voorstellen waarin huiduitslag veroorzaakt door wegwerp maandverbanden tot het verleden behoort. Stel je voor dat je huid niet langer kapot gaat. En dat je dag niet zal worden verstoord door jeuk en irritatie. Je huid is kalm en gezond, waardoor je je er geen moment meer druk over hoeft te maken. Je menstruatie alleen is vervelend genoeg.

In deze wereld kun je maandverband dragen dat aanvoelt als een zachte streling op je huid. Je kunt vol vertrouwen je passies najagen, of het nu een dag aan het strand is, een intense work-out, of gewoon een gezellige avond thuis, allemaal zonder het aanhoudende ongemak.

*Jouw weg naar verlichting*

Dus, hoe kun je deze droom werkelijkheid maken? Het is eenvoudiger dan je denkt. Het antwoord ligt in het omarmen van wasbaar maandverband, en LottePads staat klaar om je bij elke stap te begeleiden.

Wat is belangrijk is om op te letten als je wilt overstappen op wasbaar maandverband.

Let vooral op de pasvorm, ben je curvy net als ik, kies dan ook een curvy maandverband. Een maandverband dat prettig zit kan je houding ten opzichte van je menstruatie drastisch veranderen. Kijk ook naar de stof waar het van gemaakt is. Wat is belangrijk voor je? Persoonlijk vind ik het belangrijk dat de stof die tegen de huid gedragen wordt van tenminste 95% katoen is.

Doordat wasbaar maandverband minder broeit en beter ademt heb ik veel verhalen terug gekregen van vrouwen die er echt op voor uit zijn gegaan! En minder klachten ervaren als, schimmelinfectie, ontstekingen, nare geurtjes en uitslag.

Ik vroeg aan Michelle hoe wasbaar maandverband voor haar uitpakte: “Heel goed sindsdien geen last meer van schimmelinfecties, dit had ik standaard met wegwerp. Het stinkt ook veel minder.”

Ze vertelde me dat ze de maandverbanden zelf maakt met een bijpassende onderbroek. Zo ben ik destijds ook begonnen, er zijn genoeg Facebook-groepen, gratis patronen en youtube filmpjes.
In 2016 maakte ik een instructie filmpje voor vrouwen die het zelf wilde proberen te maken.

Daniëlla vertelde:

“Elke maand ellende, mijn liezen schuurden open, ik zat steeds tegen schimmelinfecties aan. Op de doorbraak dagen altijd twijfel of ik nou wel of niet een verband ging dragen (i.v.m. bovengenoemde ellende). Ik vond het best spannend, het dragen van een wasbaar verband, maar na de eerste dag was ik om en heb een set gekocht. Wát een verademing! Geen kapotte liezen, geen broeierig gevoel, geen infecties meer! Voor mij niks anders meer!!”

Je kunt dus ook overwegen waarom je over zou willen stappen op wasbaar, milieu is vaak lang niet de enige beweegreden om de overstap te maken. Sterker nog, het is vaak de tweede of derde reden. Meestal gaat het als eerste om gezondheid, comfort en daarna pas milieu.

Natuurlijk bespaar je wel een hoop afval, hoeveel? Dat kun je lezen in deze blog. Zelf vond ik het een prettige verandering dat ik geen afval meer verzamelde 1 keer per maand. Dus naast dat ik me een stuk minder oncomfortabel voelde, had ik ook nog eens minder afval productie.

Geurtjes

Een vraag die ik vaak krijg is, stinkt het dan niet heel erg? Het korte antwoord daarop is, nee. De wasbare maandverbanden broeien veel minder, dat betekent dat er minder zweet ontstaat. Zweet, zuurstof en daardoor bacteriën zorgen voor een onaangename geur. Bij wasbaar heb je dat veel minder. Menstruatiebloed heeft van zichzelf een wat typische geur. En jouw reukvermogen is flink versterkt. Dus jij ruikt het misschien, maar een ander echt niet.

Sandra:“Wasbaar maandverband heeft mij meer comfort opgeleverd, het zit prettig, het zweet niet, ziet er ook nog leuk uit ook. Een beter gevoel omdat het bijdraagt aan een betere wereld om de plasticsoep te reduceren. Voor mij geen wegwerp meer en ook mijn puberdochter van 13 jaar vind het prettig dragen.”

Wassen van wasbaar maandverband

Wasbaar maandverband van Lottepads spoel je eerst koud voor wanneer er bloed in het verband zit, daarna was je het op maximaal 60 graden. Je gebruikt het wasmiddel dat je voor al je andere kleding en vooral ondergoed ook gebruikt, daar is je lichaam namelijk aan gewend.

Was verzachter is raad ik echt af! Wasverzachter verzadigd de vezels en zorgt er voor dat je maandverband minder goed opneemt dan je zou willen. Daarnaast bevat wasverzachter een hoop parfum, daar wordt je yoni niet blij van.

Wanneer er hardnekkige vlekken in de maandverbanden achter blijven na het wassen, behandel de vlek dan met een actieve zuurstof of een vlekken verwijderende zeep.

Iedereen ontwikkeld zo haar eigen was routine na verloop van tijd, dit komt omdat elke vrouw een eigen unieke samenstelling van menstruatiebloed heeft. De een verliest veel slijm en maar een beetje bloed, de ander veel bloed en weinig slijm. De concentratie van het bloed en pH-waarde van je afscheiding is ook nog bepalend hoeveel moeite het kost om je maandverbanden schoon te krijgen.

Geen stress! Maandverband is een gebruiksartikel en een paar vlekken betekend niet dat het maandverband niet schoon is. Het zijn simpelweg verkleuringen van de stof.

Waarom is koud water zo belangrijk?

In bloed en zitten eiwitten die zich aan de stof hechten als je direct met heet water te werk gaat. Daarom wordt bij elke bloedvlek aangeraden om eerst zo veel mogelijk met koud water te spoelen. Daarna kun je de maandverbanden gewoon op de aangegeven temperatuur wassen.

Tip: Hang maandverband met vlekken na het wassen nat in de zon, uv-straling zal de vlek doen verminderen of zelfs volledig doen verdwijnen. Blijft de vlek zichtbaar, maar dan het verband opnieuw nat en herhaal het proces.

Drogen aan de lijn

De maandverbanden van Lottepads kunnen heus tegen de droogtrommel. Maar als je de opname capaciteit maximaal wilt benutten kan ik je aanraden ze aan de waslijn te hangen. Ruimte tekort? gebruik deze handige padstraps om ruimte te besparen op je waslijn. Je klikt het lusje om je waslijn, en klikt vervolgens de maandverbanden met hun knoopje aan de padstrap, het volgende maandverband klik je aan de vleugel van de vorige.

padstrap waslijn

Wasbaar maandverband bewaren

Als je je maandverband niet gebruikt kun je het bewaren in je lade, een mandje of in een van de vakken van je grote wetbag. Tijdens mijn menstruatie bewaar ik mijn verbanden het liefst in een wetbag, deze hang ik aan een haakje in mijn toilet onder mijn wasbakje. Andere methodes zijn bijvoorbeeld bewaren in een open emmer, in een emmer met koud water. Let bij de laatste methode wel op dat je het water regelmatig even ververst. Welke methode je ook kiest, kies iets waardoor het voor jouw moeiteloos voelt om wasbaar maandverband te gebruiken.

wetbag

Ashley: “Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met het gebruiken van wasbaar maandverband, dit was een enorme verademing voor mij. Voorheen had ik vaak last van jeuk en irritaties bij gebruik van wegwerp maandverband. Met wasbaar maandverband heb ik daar helemaal geen last meer van. Buiten het feit dat het dus beter voor het milieu is, is het ook beter voor mij lichamelijk. Ook het wassen en het weer schoon krijgen van de verbanden valt echt reuze mee. Ik bewaar ze in een emmer met koud water tot ik weer een was aanzet en dan gaan ze gewoon mee. Gebruik mijn eerste verbanden van 4 jaar geleden nog maandelijks.”

Onderweg met wasbaar maandverband

We zijn natuurlijk tijdens onze menstruatie niet continu thuis. Onderweg gebruik je een daarvoor geschikte zak om je wasbare maandverbanden in te bewaren.

Ik verkoop de zakjes in verschillende formaten, de grote wetbag zoals op de foto is ideaal om je gebruikte maandverbanden in te bewaren. Je kunt er voor kiezen om je maandverband eerst koud voor te spoelen voordat je ze in de wetbag bewaard. Dit is handig als je bijvoorbeeld meerdere dagen van huis bent. Bewaar je schone verbanden in het voorvak om alles netjes bij elkaar te houden. De kleinere zakjes zijn ideaal om in je tas mee te nemen naar je werk of school.

Doorlekken

Veel vrouwen zijn bang om door te lekken, en dat begrijp ik volkomen! De geschiedenis heeft er voor gezorgd dat wij vrouwen absoluut niet willen dat een ander ons menstruatiebloed onder ogen komen. Soms zelfs onze eigen partners niet! De maandverbanden van LottePads zijn opgebouwd in verschillende lagen. De toplaag van een wasbaar maandverband neemt vaak al heel veel op. De kernen die erna komen zorgen voor de duur dat je een maandverband kunt dragen voordat je doorlekt

Er zijn merken die PUL gebruiken in hun maandverband. PUL is een polyester stof met een vocht werend laagje. De wetbags zijn er ook van gemaakt. Deze stof wordt ook gebruikt bij wasbare luiers. Ik heb de keuze gemaakt om dit niet te doen. Ik vind het belangrijk om de maandverbanden en inlegkruisjes zo ademend mogelijk te maken. Als je de maandverbanden van LottePads gebruikt op de voorgeschreven manier is de kans op doorlekken zeer klein. Zelf ben ik sinds mijn gebruik in 2015 nog nooit doorgelekt!

Sandra: “Wasbaar maandverband heeft mij meer comfort opgeleverd, het zit prettig, het zweet niet, ziet er ook nog leuk uit ook. Een beter gevoel omdat het bijdraagt aan een betere wereld om de plasticsoep te reduceren. Voor mij geen wegwerp meer en ook mijn puberdochter van 13 jaar vind het prettig dragen.”

Hoeveel wasbaar maandverband heb je nodig?

De hoeveelheid wasbaar maandverband die je nodig hebt gedurende je menstruatie is afhankelijk van een paar dingen, namelijk:

1. Hoe lang menstrueer je?
2. Hoe veel bloed je? (licht/normaal/hevig)
3. Wil je tussendoor wassen?
4. Budget.

1. Hoe lang menstrueer je?
Stel, je menstrueert 5 dagen. Dan heb je gedurende de dag zo’n 4-5 wasbare maandverbanden nodig. En een voor de nacht 1. Voor een menstruatie van 5 dagen heb je dan minimaal 25 maandverbanden nodig om je menstruatie door te komen.


2. Hoeveel bloed je?
Afhankelijk van hoeveel je bloed bepaald dat welke maten verbanden je nodig hebt, Dit kan een combinatie van wasbare maandverbanden zijn. bijv. 5 lichte maandverbanden, 10 medium maandverbanden en 5 zware maandverbanden.


3. Wil je tussendoor wassen?
Als je net begint met wasbaar maandverband en je jouw set nog niet compleet hebt, kun je tussendoor de wasbare maandverbanden wassen en drogen.


4. Budget
Overstappen op wasbaar maandverband kan intimiderend zijn als het gaat om de prijs. De aanschaf waarde van 1 maandverband ligt flink hoger dan 1 pakje wegwerp maandverband. Toch bespaar je op basis van 5 jaar geld uit en voornamelijk afval. De besparing zit hem dus niet alleen in het aanschaf bedrag. Maar ook in tripjes naar de supermarkt/drogist, plastic verbruik en de afvalstapel. Wegwerp maandverband kan in veel gevallen niet worden gerecycled.

Wil je ook zien welke andere vragen ik wel eens krijg? Bekijk dan de video:

Ben je klaar om afscheid te nemen van huiduitslag en aan een reis van comfort en vrijheid te beginnen? Neem vandaag nog contact op met LottePads, en laat ons je helpen deze droom werkelijkheid te maken. Jouw huid verdient de zorg en het comfort van wasbaar maandverband, en wij staan klaar om je bij elke stap te ondersteunen.

Neem Contact op met LottePads

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Duurzaam

Menstrueren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Lotte Pads

Duurzaam menstrueren.

Lees ook deze

Blogs

Blogs

Kom in contact met

Lotte

Chat openen
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?