1 op de 5 vrouwen ervaart Hevig Menstrueel Bloedverlies: Dit zijn de feiten over (HMB)die je moet weten.

Hevig menstrueel bloedverlies

Eind oktober werd ik benaderd door Paula Kragten, zij gaf
aan woordvoerster te zijn voor de HMB-campagne. Ze vroeg me of dit een thema is om aandacht
aan te geven op onze socials. Nátuurlijk dacht ik meteen! We spraken af om een video
interview te doen en dat ik een begeleidende blog zou schrijven.

1 op de 5 vrouwen ervaart Hevig Menstrueel Bloedverlies tussen de leeftijd van
35 en 55 jaar. Nog los gezien van de vrouwen met ernstige aandoeningen zoals
endometriose of  PCOS.

Op de website www.hevigbloedverlies.nl
vind je veel informatie over het onderwerp, en ook naar behandelmethoden, want
die zijn er zeker! 

Wat is HMB?

HMB staat voor Hevig menstrueel bloed verlies, de meeste menstrueerders verliezen tussen de 5- en 80 ml bloed tijdens hun menstruatie. Gemiddeld duurt de menstruatie tijd zo’n 5 dagen. Met HMB ligt dit anders, vaak zijn het korte cyclussen van net 21 dagen en bloed je vaak langer dan 5 dagen. En is er geen onderliggende andere diagnose zoals endometriose of PCOS. 

Wanneer weet je of je last hebt van HMB?

Als je zelf last ervaart van het hevige bloedverlies, iedere 1-2 uur naar het toilet, dubbele bescherming moet dragen, vermoeidheid ervaart door het vele bloedverlies, en zelfs afspraken af moet zeggen omdat je het huis niet kan verlaten, dan is het verstandig om eens met een (huis) arts te spreken.

In de overgang zijn betekend niet meteen minder bloeden.

Het kan dus zo zijn dat je meer gaat bloeden als je ouder bent in plaats van minder zoals je misschien dacht. Dit kan een nare verrassing zijn. Want als ik voor mezelf spreek, is het iets waar ik in ieder geval rustig naar toe leef, dat het op ten duur een keer ophoud en ik niet langer maandelijks zal bloeden. Leven met die gedachte en dan hevig bloed verlies ervaren lijkt me totaal niet leuk en verdient echt aandacht. 

De overgang begint niet pas bij 55…

De gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de overgang staat volgens de boeken op 55 jaar. Maar wat is nou de overgang precies? In mijn ogen is het een hormonaal proces wat te vergelijken valt met in de pubertijd raken, daar zit je ook niet van de een op de andere dag in. Dus abrupt in de overgang ben je ook niet zonder medische ingreep.

Dat kan een lang lopend proces zijn wat al vanaf je 35e ongeveer begint, niet voor niets maken vrouwen na 35 zich zorgen over het nog krijgen of wensen van kinderen. Maar wat de overgang betreft zouden we dan ineens te jong zijn? Waarom zien we dit ineens los van elkaar, terwijl verminderde vruchtbaarheid vanaf 35 echt een ding kan zijn. Hetzelfde geld voor vrouwen die rond 35 of zelfs al eerder de eerste overgang klachten ervaren, vaak wordt dat weggewuifd als “te jong” maar dat hoeft helemaal niet. 

Kun je HMB ook hebben/krijgen op hele jonge leeftijd?

Dat kan, maar vaak kan er dan ook nog allerlei andere dingen aan de hand zijn. Zoals endometriose of PCOS. Soms zie je dat het van generatie op generatie overgedragen wordt. Dan is een onderzoek naar bijvoorbeeld een stollingsafwijking toch verstandig. Je huisarts kan je daar mee helpen of gerust stellen. Paula stelt terecht dat als je jong bent en net begint met menstrueren je hormonen dan nog even uitgebalanceerd moeten worden en dat er niet meteen wat aan de hand hoeft te zijn.

Ga wel altijd even met je huisarts praten en kijk misschien iets verder dan alleen de anticonceptie pil. Let goed op je ijzer waarden en misschien kun je in je levensstijl en voeding een oplossing vinden om dit probleem op te lossen. Blijft het probleem bestaan? Ga dan altijd naar je huisarts en vraag desnoods om een doorverwijzing naar de gynaecoloog. 

Wat kan de huisarts voor je doen als je hevig menstrueel bloedverlies verwacht te hebben?

De huisarts kan je helpen met het eerste onderzoek. Dit gebeurd meestal met een gesprek over hoeveel bloed je verliest en hoeveel invloed het op je leven heeft. De huisarts kan ook inwendig onderzoek doen om te voelen of er een voelbare afwijking is aan de baarmoeder. Of de anticonceptie pil voorschrijven als medicijn tegen het hevige bloeden. In Nederland moet je ook eerst door een huisarts gezien worden om een doorverwijzing te krijgen naar een specialist. In België werkt dit anders. 

Wat kan de gynaecoloog voor je doen als je hevig menstrueel bloedverlies hebt?

Een gynaecoloog heeft apparatuur om beter naar de baarmoeder te kunnen kijken zoals een inwendig echo apparaat. Ook heeft de gynaecoloog de kennis op dit vlak en kan misschien met andere medicatie of een behandeling helpen het probleem te verminderen of te verhelpen. Op https://www.hevigbloedverlies.nl/oplossingen kun je zien welke oplossingen er zijn voor HMB. Baarmoeder verwijdering is allang niet meer als enige oplossing, en ook in die ingreep is tegenwoordig al zo veel veranderd dat dat niet meer zo invasief is als vroeger.

LottePads producten voor hevig bloed verlies

We hebben producten die rekening houden met zwaar bloedverlies. Zo hebben we de zware maandverbanden, deze houden tot 60 ml bloed tegen. Maar we hebben ook een redelijk nieuw product, namelijk de extra lange maandverbanden. 45 cm lang, dus ook als je in bed ligt ben je extra beschermd. Koop je ze als kraamverband, dan zit er een extra PUL laagje in, mocht je de extra zekerheid willen hebben. We zijn nog meer producten aan het ontwikkelen die een zware flow, zelfs met stolstels kan opvangen. Zodra we hiermee klaar zijn delen we het meteen met je.

Cyclus coaching

Misschien is er medisch geen verklaring voor je zware bloedverlies en vindt je een operatie of medicatie nu te ingrijpend. Denk dan eens aan cyclus coaching. Vaak zijn er wel dingen mogelijk op het gebied van stressreductie, levenstijl en zelfs voeding om je cyclus in positieve zin te beinvloeden.
Wat je in iedergeval krijgt is meer kennis en inzicht. Neem eens contact met me op als je vragen hebt, dit kan via www.lottevoskes.nl

Ik vroeg Paula wat zij zo belangrijk vind aan deze campagne.

Zij gaf aan het belangrijk te vinden dat de schaamte niet langer een onderdeel is van dit probleem en dat vrouwen niet onnodig gezondheidsrisico lopen met HMB. Omdat ze simpelweg bang zijn om het te bespreken. Het zit echt ingebakken dat “het er bij hoort” stelt Paula.

Ik ben het met haar eens, er wordt ons jong geleerd dat we ons moeten schamen voor ons maandelijks bloeden, terwijl het deel is van wie we zijn. We kunnen het niet uitzetten en hebben het nodig voor nageslacht als we dat wensen. We bespreken het niet of laat met onze kinderen want wanneer is het juiste moment eigenlijk? Ik probeer mijn twee jongens er nu al over te leren, en eerlijk gezegd leer ikzelf nog elke maand over deze openheid want dat was bij mij thuis ook niet echt vanzelfsprekend.

Paula geeft ook aan dat als je als moeder er wel over praat thuis maar vervolgens een paar dagen dubbel gevouwen van de pijn op de bank ligt, welk signaal geef je dan af naar je dochter? Dat het normaal is om elke maand met zo veel pijn rond te lopen? Het komt vaak voor, maar zo’n pijnlijke menstruatie is niet normaal.

Paula maakt de vergelijking met ontlasting; “Als je elke maand 5-8 dagen zo hevig aan de diarree zou zijn trek je wel aan de bel! Waarom dan niet met bloedverlies? En als het een familielid overkomt of specifiek je dochter maak je je meteen zorgen, waarom dan niet om jezelf?”

Tot slot vroeg ik Paula wat zij iemand mee wil geven die het interview heeft gekeken of deze blog leest?

Leer over je eigen cyclus, hou deze bij in een agenda, kalender of app. En ga naar een arts als je twijfelt of wat je ervaart wel normaal is. Doe je mond open want daar begint de verandering. Artsen zijn welwillend, maar jij moet er wel over gaan praten.

Ik kan dat alleen maar beamen, maak jezelf cyclus wijs. Dit zorgt er voor dat je goed voorbereid naar de huisarts gaat. Anders zouden maanden van uitstel zomaar jaren kunnen worden en loop je misschien onbedoeld en onnodig gezondheidsrisico’s.

Ik voeg daar aan toe dat mijn huisarts me eens heeft gevraagd om 3 maanden mijn cyclus nauwkeurig bij te houden om dan verder te kunnen. 1 keer is een incident, 2 keer is toevallig, 3 keer is een patroon. Dus ga op zoek naar patronen. Dat geld voor alles waar je last van ervaart in je cyclus.

Mijn eigen ervaring

Ik spreek ondertussen heel open over mijn menstruatie en klachten die daar soms bij komen kijken, en ik voel me vereerd dat mijn vriendinnen altijd zo open tegen me zijn. Maar stel je voor dat er 1 van je 5 vriendinnen hier last van heeft en zij niet het gevoel heeft hier over te kunnen praten. Dat betekend dat ze alleen dit probleem aan gaat en dat zou niet zo moeten zijn vind ik. Waar ben je anders vriendinnen voor toch? 

Zelf heb ik op en af hevige menstruaties ervaren, toen ik net begon. Ik was 11 jaar oud, en had enorm hevige menstruaties en ook erg veel pijn. Later toen ik stopte met anticonceptie na ruim 10 jaar kreeg ik weer hevige menstruaties. Samen met hele grillige cyclussen. Ik weet nog dat ik een keer het advies heb gekregen van een gynaecoloog om mijn baarmoederslijm weg te branden, geen context, geen uitleg alleen dat.

Nu ik zelf meer onderzoek heb gedaan weet ik beter hoe ze dat doen en dat het onder (lichte) sedatie gebeurt. NovaSure heet deze behandeling. Ik heb destijds direct de hulp afgeslagen omdat ik het enorm eng vond klinken, door mijn verleden was ik al geen fan van een bezoek aan de gynaecoloog, maar dit vond ik echt een stap te ver gaan!

Tegelijkertijd denk ik dat als de gynaecoloog me had uitgelegd wat het zou inhouden en hoe de ingreep zou verlopen ik er misschien wel aan gedurfd had. Maar “ja” zeggen op enkel en alleen baarmoederslijmvlies wegbranden? Not so much…

Paula heeft een super gaaf boek geschreven, “Mooi rood is niet lelijk” Ik mag 3 exemplaren weggeven. Meld je hier aan voor de giveaway! Je kunt je tot 01/12/2021 inschrijven. 


“We menstrueren tegenwoordig zo’n vijfhonderd keer per vrouwenleven. Tien keer vaker dan in de Middeleeuwen. Waarom eigenlijk? Voor een succesvolle voorplanting lijkt het geen voorwaarde. Konijnen menstrueren ook niet. Is al dat gemenstrueer wel gezond? Zouden we ook zonder kunnen? En hoe kan het trouwens dat ‘het’ nog altijd zo’n ongemakkelijk gespreksonderwerp is? Alsof je met je nagels over het schoolbord krast als je erover begint.

Wordt het geen tijd voor trots in plaats van schaamte? We weten toch waar het fenomeen voor dient, en hoe het biologisch hoort te werken? Of niet? Want wat is eigenlijk een normale menstruatie? Wanneer is het ‘code rood’ en moet je wél naar een arts? Dat zal duidelijk zijn. Mooi rood is niet lelijk belicht de tragische, komische en mooie kanten van een onderwerp dat écht meer aandacht verdient.”

Paula doet nog veel meer!

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op haar website period.nl Haar idee van een online magazine is inspirerend en de artikelen die ze schrijft zijn ontzettend leerzaam. Ik ben dan ook blij dat ik kennis heb mogen maken met iemand die gelijk gestemd is op dit onderwerp. Ze is een voorbeeld voor de menstruatie geïnteresseerden zoals ik. 🙂 

Lotte Bink-Voskes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Duurzaam

Menstrueren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Lotte Pads

Duurzaam menstrueren.

Lees ook deze

Blogs

Blogs

Kom in contact met

Lotte

Chat openen
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?