Het mysterie van bleekvlekken in je ondergoed onthuld: wat het echt betekent

Misschien ken je het wel, van die witte/oranje vlekken in je donkere ondergoed. We begrijpen je frustratie als er weer een mooie slip geruïneerd lijkt door een bleke vlek in het midden van je onderbroek. Je bent niet alleen! Dit komt echt heel erg vaak voor bij heel veel vrouwen. Deze bleekvlekken in je ondergoed zijn heel normaal, maar niemand vertelde me dat dit kon gebeuren toen ik jonger was! Was dat bij jou ook zo?

Waar komen deze bleekvlekken vandaan?

Elke vrouw verliest gedurende haar cyclus verschillende vormen van afscheiding. Aan je afscheiding kun je heel veel aflezen. Afscheiding is namelijk een echte gezondheidscheck. Soa’s en bacteriële en schimmel infecties laten zich vaak zien door de consistentie, geur en kleur van je afscheiding. Maar ook verklapt onze afscheiding precies in welke fase in onze cyclus we ons bevinden.

“Als je je eigen afscheiding leert lezen neemt dat veel menstruatie stress weg.”

Lotte Bink-Voskes

Laten we beginnen bij fase 1, menstruatie. Zoals je kunt raden is je afscheiding helder rood tot donker bruin. Dit is de meest herkenbare fase en eigenlijk onderscheiden we onze menstruatie soms bijna van onze cyclus. Het is een happening op zich. Maar feitelijk verlies je afscheiding, deze afscheiding bevat een percentage (oud) bloed, slijmvlies en afscheiding.

  • Fase 1 menstruatie
  • Fase 2 folliculaire fase, pre ovulatie.
  • Fase 3 ovulatie, veel dunne waterige doorzichtige afscheiding
  • Fase 4 luteale fase, dikkere plakkerige witgele afscheiding.

Meer leren over je cyclus en hoe dat werkt met afscheiding? Volg me op Instagram: Cyclisch_leven_met_Lotte

Maar hoe ontstaan nu die bleekvlekken in ondergoed?

De bleekvlekken in ondergoed komen van de zuurgraad in onze afscheiding, een gezonde pH-waarde ligt ergens tussen de 3.8 en 4.5. Deze zuurgraad zorgt er voor dat er geen infecties ontstaan. Een verstoring van deze waarde kan dus schimmelinfecties of bijvoorbeeld vaginitis opwekken.

Wat is pH-waarde?

pH-waarde is een waarde die de zuurgraad aanduidt. De waarde wordt aangegeven van 0-14, 7 is de exacte midden waarde. Je vagina is als het goed is net iets zuurder dan je lichaam. Een gezonde zuurgraad voor je vagina ligt tussen de 3,8 en 4,5. Dit heeft te maken met de bacteriën en het zelf reinigend vermogen van de vagina. Bacteriën overleven namelijk niet in een zuur milieu. Als deze waarde uit balans is kunnen er problemen ontstaan zoals bacteriële infecties, of schimmel infecties.

Deze pH schommelingen kunnen door veel externe dingen tot stand komen. Medicijn gebruik, menstruatie, synthetisch ondergoed, tampons en (wegwerp) maandverband, overmatig suiker eten, stress, seks, sperma, glijmiddel, (vaginale) zeep, kunnen deze balans verstoren.  Dat zijn nogal wat invloeden! Ook kun je last hebben van een oestrogene disbalans, dan ligt het probleem wel iets dieper.

Bleekvlekken

Chronische schimmelinfecties hebben vaak een diepere oorzaak.

Heb jij dus constant schimmelinfecties laat dan eens iets verder kijken dan alleen bovenstaande problemen. Ik heb van verschillende klanten te horen gekregen dat de schimmel infecties verdwenen met het gebruik van katoenen inlegkruisjes en wasbaar maandverband. De toplaag van herbruikbare producten zijn vaak gemaakt van 100% katoen, dit broeit niet en laat de gevoelige huid ademen. De vaginale afscheiding komt dan meer in balans en dit zorgt meestal dat de klachten drastisch verminderen.

Hebben bleekvlekken in ondergoed en schimmelinfecties iets met elkaar te maken?

De gele/oranje/bruine vlekken in je ondergoed hebben weinig te maken met schimmel infecties en andere narigheid. Je vagina is zelfreinigend, dus als jij van nature een wat hogere zuurgraad hebt, of je vagina heeft een infectie voorkomen, kunnen deze bleekvlekken ontstaan. Het vervelende is dat je dit vaak pas ziet als de afscheiding in aanraking is gekomen met wasmiddel.

Kun je hier wat tegen doen?

Nee, niet echt, Als je deze bleekvlekken in je ondergoed krijgt, zul je ze waarschijnlijk ook in je wasbare inlegkruisjes krijgen. Het voordeel daarvan is dat je inlegkruisjes gebruiksartikelen zijn en je je mooie slip gered hebt van deze vlekken.
Ik geloof ook echt dat de zuurgraad veranderlijk is per cyclus fase. Bacteriën en dreigende infecties worden hiermee bevochten. Het heeft dus echt een functie. alles draait om de juiste zuurgraad dus.

Wat niet doen:

  • Was je vagina niet met zeep, zelfs niet met zeep die er “volgens de verpakking” voor bedoeld is.
  • Gebruik geen doekjes met parfum om “op te frissen”
  • Gebruik geen inwendige douche met kraanwater, je vagina is zelfreinigend.

Wat wel doen:

  • Ga naar de huisarts bij ernstige klachten.
  • Draag ondergoed van katoen of een andere natuur vezel zoals bamboe of hennep.
  • Draag katoenen inlegkruisjes

“Seks en sperma kunnen je pH balans veranderen”

Geurtjes

Je vagina heeft nu eenmaal een bepaalde geur. Sommige geurtjes ruik jij alleen. En zeker rond je menstruatie want dan zijn je zintuigen en zeker je reuk een stuk sterker.
Een echte rotte vis geur kan duiden op een pH-waarde die uit balans is, infectie of SOA, laat dit dus altijd nakijken!  Mocht je ooit mannen horen grappen over de geur van een vagina?! Bedenk je dan dat hun sperma en afscheiding hier aanleiding voor kunnen zijn! Seks met een man is vaak de grootste reden van een pH-waarde die uit balans is, irritaties of zelfs infecties! Laat ze dus gerust een toontje lager zingen.

Overstappen op katoenen inlegkruisjes

Doordat inlegkruisjes van LottePads veel meer ademen dan wegwerp inlegkruisjes zie ik doorgaans dat vrouwen veel minder last hebben van die pH balans schommelingen. En dat regelmatige schimmelinfecties verdwijnen als ze de wasbare inlegkruisjes en maandverbanden een paar weken gebruiken.   

Ook in je katoenen inlegkruisjes en wasbare maandverbanden kun je bleek vlekken krijgen, vooral de kleuren zwart en blauw/paars zijn daar extra gevoelig voor. Bleek vlekken zijn vervelend, maar gelukkig is het maandverband een gebruiksartikel en heeft het geen effect op de kwaliteit van je wasbare maandverband.

Hier vind je de maandverbanden van LottePads

Een FAQ over wasbaar maandverband

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Duurzaam

Menstrueren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Lotte Pads

Duurzaam menstrueren.

Lees ook deze

Blogs

Blogs

Kom in contact met

Lotte

Chat openen
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?